IV Lubelski Kongres Sołtysów

W dniu 9 grudnia 2017 roku w Lubelskim Centrum Konferencyjnym przy ulicy Artura Grottgera 2 sołtysi Naszej Gminy wraz z wójtem Andrzejem Adamkiem uczestniczyli w „IV Lubelskim Kongresie Sołtysów” zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Imprezę odwiedziło ponad 300 Sołtysów z terenu Województwa Lubelskiego. Gospodarzem spotkania był Marszałek Województwa Lubelskiego Pan Sławomir Sosnowski. Wśród zaproszonych gości można było dostrzec m.in. Pana Krzysztofa Hetmana – Posła do Parlamentu Europejskiego,Starostów, Wójtów, Radnych Sejmiku Województwa Lubelskiego. Przedsięwzięcie zostało podzielone na dwie części – Konferencję oraz część artystyczną z konkursami kulinarnymi. Mogliśmy się pochwalić stoiskiem gminnym gdzie serwowaliśmy potrawy przygotowane przez naszych mieszkańców Bernadetę i Stanisława Pępiak, Małgorzatę Woszczak, Magdalenę Szczepańską, Grażynę Kuśmierczak, Adama Babiaka m.in.: były to „powszedni z ziarnami, smarowidło Adamowe,ogórasy sołtysowe, Gosine smakosze, piekielny czerwony, prawdziwy bełżecki, Brzezińskie sodziaki, śledziowa bezradnej, makaronowa Stacha, Grażynowe w oleju, ciacho wyborcy. Podczas kongresu odbył się konkurs w dwóch kategoriach : na najlepsze ciasto tradycyjne oraz na najlepszą potrawę wigilijną. Z naszej gminy udział w konkursie brała potrawa wigilijna: Jagła wigilijna zgłoszona przez sołtysa Brzezin Stanisława Pępiaka i ciasto tradycyjne :kruchy placek z jabłkami zgłoszony przez sołtysa Chyż Adama Babiaka. Tutaj możemy się pochwalić że wśród bardzo dużej konkurencji jako rodzynek miejsce 3 zdobył sołtys wsi Chyże Adam Babiak za kruchy placek z jabłkami. Autorem i wykonawcą była Grażyna Kuśmierczak z Chyż, gdzie użyła do przygotowania ciasta samych produktów lokalnych, swojskich, budyń był robiony własnoręcznie, jabłka pochodziły z dzikiej jabłoni itd.

Gratulujemy pomysłu i życzymy dalszych sukcesów.

Wyniki konkursów:

Konkurs na najlepsze ciasto tradycyjne

  1. Miejsce – Marta Guczko (Gmina Włodawa) – Makowiec;
  2. Miejsce – Dorota Rakowiecka (Gmina Żmudź) – Piernik Drożdżowy;
  3. Miejsce – Adam Babiak (Gmina Bełżec) – Kruchy Placek z Jabłkami;

Wyróżnienie – Sylwia Mizak (Gmina Puławy) – Piernik Przekładany;

Wyróżnienie – Maria Wieczorkiewicz (Gmina Bełżyce) – Sernik z Bakaliami.

Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną

  1. Miejsce – Stanisława Masur  (Gmina Werbkowice) – Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym;
  2. Miejsce – Agnieszka Czarnecka (Gmina Krasnystaw) – Śledzik w dwóch odsłonach;
  3. Miejsce – Anna Wójcik (Gmina Wojciechów) – Bigos

Wyróżnienie – Ewa Matyszczuk (Gmina Żmudź) – Ryba w Sosie Warzywnym;

Wyróżnienie – Teresa Mazur (Bełżyce) – Karp w Galarecie.